19 sierpnia br. na obiekcie sportowym w Oleśnie odbyło się po raz piąty Święto Powiśla Dąbrowskiego – Dożynki Powiatowe i Targi Gospodarcze.
19 sierpnia br. na obiekcie sportowym w Oleśnie odbyło się po raz piąty Święto Powiśla Dąbrowskiego – Dożynki Powiatowe i Targi Gospodarcze.
Gospodarzami tegorocznej imprezy byli Starosta Dąbrowski Tadeusz Kwiatkowski oraz Wójt Gminy Olesno Witold Morawiec.
Podczas dożynek widzowie mieli okazję zobaczyć tradycyjne produkty regionalne produkowane przez rolników, lokalny folklor oraz przedsiębiorczość. Mieszkańcy regionu mieli możliwość ciekawie spędzić czas wolny. Na scenie wystąpiły orkiestry dęte, zespoły muzyczne i taneczne oraz lokalni artyści. Wielką atrakcją były zorganizowane konkursy: „Powiatowy Konkurs wieńca dożynkowego" oraz konkurs na najciekawsze „ośpiewanie wieńca".
Odwiedzający mieli okazję degustować potrawy regionalne na stoisku Województwa Małopolskiego, gdzie znalazły się same rarytasy, którymi szczyci się nasz region - oscypek, bryndza podhalańska, chleb prądnicki, obwarzanki krakowskie, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie, czy karp zatorski.
Poza możliwością degustacji naszych produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywały się liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełniały skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś” .