Festiwal oscypka i serów wszelakich w Zakopanem
Tradycyjne „pucenie oscypka”, strzyżenie i dojenie owiec, a także wybór najlepszego z zaprezentowanych oscypków oraz degustacja różnych innych gatunków sera - to tylko niektóre z atrakcji Festiwalu oscypka i serów wszelakich, który odbył się 12 sierpnia 2012 roku. Uczestnicy mieli okazję posmakowania małopolskich produktów regionalnych – na stoisku można było odnaleźć same rarytasy, którymi szczyci się nasz region.
Degustacji małopolskich produktów regionalnych nay stoisku Województwa Małopolskiego towarzyszyły liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełnią skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.
Zapraszamy na kolejną imprezę, na której znajdą Państwo małopolskie stoisko z produktami regionalnymi do Olesna na Święto Powiśla Dąbrowskiego w niedzielę 19 sierpnia br.
Kampania „Zasmakuj w Małopolsce”, promującą małopolskie produkty regionalne zorganizowana została przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego. W trakcie kilkudziesięciu imprez odbywających się w Małopolsce, uczestnicy będą mogli osobiście spróbować tradycyjnych przysmaków, z których słynie region: chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jabłek łąckich czy wreszcie wywodzących się z Podhala oscypków, bryndzy czy redykołki.