Zasmakuj w Małopolsce na Festiwalu oscypka i serów wszelakich
Zasmakuj w Małopolsce
Rówień Krupowa w Zakopanym będzie miejscem kolejnego spotkania publiczności
z małopolskimi przysmakami. Już w najbliższą niedzielę 12 sierpnia podczas Festiwalu oscypka i serów wszelakich, organizowanego w ramach Europejskich Targów Produktów Regionalnych wszyscy mieszkańcy Podhala oraz liczni goście będą mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znajdziecie Państwo same rarytasy, którymi szczyci się nasz region. Będzie okazja do skosztowania chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego, jabłek łąckich czy wreszcie wywodzących się z Podhala oscypków, bryndzy czy redykołki.
Bryndza i oscypek to pierwsze polskie i małopolskie produkty regionalne, które zostały zarejestrowane ze znakiem UE „Chroniona nazwa pochodzenia”.
Poza możliwością obejrzenia tradycyjnego „pucenia oscypka”, strzyżenia, czy dojenia owiec publiczność będzie mogła dokonać wyboru najlepszego z zaprezentowanych oscypków, popróbować różnych innych gatunków sera, a także obejrzeć kolorową paradę bacowską, która przejdzie z Placu Niepodległości na Dolną Rówień Krupową.
Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce” !!!!
Degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych towarzyszyć będą przy stoisku Województwa Małopolskiego liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełnią skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”
Dodatkową atrakcją podczas Zwyku bacowskiego będą II Mistrzostwa Polski w strzyżeniu owiec.
Imprezy, na których znajdziecie Państwo stoisko Małopolski:
LP. | DATA | NAZWA IMPREZY | MIEJSCE |
1. | 29 kwietnia 2012 | Wybór Chłopa Roku | Racławice |
2. | 12-13 maja 2012 | Święto kwitnącej jabłoni | Łącko |
3. | 9-10 czerwca 2012 | Półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku / Święto chleba | Kraków, Plac Wolnica |
4. | 1 lipca 2012 r. | Zwyk bacowski | Leśnica |
5. | 6-8 lipca 2012 | Święto karpia | Zator, Rynek |
6. | 22 lipca 2012 | Święto owoców i produktów pszczelich | Pleśna |
7. | 29 lipca 2012 | Małopolskie Święto czosnku | Radziemice |
8. | 12 sierpnia 2012 | Festiwal oscypka i serów wszelakich | Zakopane, Rówień Krupowa |
9. | 19 sierpnia 2012 | Święto Powiśla Dąbrowskiego | Olesno |
10. | 25-26 sierpnia 2012 | Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku | Kraków, Plac Wolnica |
11. | 2 września 2012 r. | Dożynki wojewódzkie | Porąbka Uszewska/Gmina Dębno |
12. | 2 września 2012 | Małopolskie Święto Warzyw | Pobiednik/Igołomia-Wawrzeńczyce |
13. | 2 września 2012 | Święto kiełbasy lisieckiej | Czernichów |
14. | 9 września 2012 | Święto fasoli | Zakliczyn |
15. | 9 września 2012 | Charsznickie Dni kapusty | Charsznica |
16. | 16 września 2012 | Dni Huculskie | Regietów |
17. | 16 września 2012 | Święto suszonej śliwki | Kąty/Iwkowa |
18. | 23 września 2012 | Babiogórska jesień | Zawoja |
19. | 30 września 2012 | Święto Ziemniaka | Trzyciąż |
20. | 7 października 2012 | Małopolski Festiwal Zielononóżki | Proszowice |
Zapraszamy do poznania małopolskich rarytasów. ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!!
SR KSOW, 08.08.2012 r.