Czosnek to jest to !!!
Zasmakuj w Małopolsce
W minioną niedzielę Obrażejowice w gminie Radziemice, gospodarz V Małopolskiego Święta czosnku, gościły stoisko z małopolskimi przysmakami. Mieszkańcy powiatu proszowickiego oraz okolic Radziemic, jak i licznie przybyli goście mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znalazły się same rarytasy, którymi szczyci się nasz region - oscypek, bryndza podhalańska, chleb prądnicki, obwarzanki krakowskie, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie, czy karp zatorski.
Przy dźwiękach fanfar, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Wojciech Kozak, dokonał wraz z gospodarzami Święta, Wójtem Gminy Radziemice, Tomaszem Wilkiem oraz Burmistrzem Słomnik, Pawłem Knaflem koronacji czosnkowej pary cesarskiej. Tuż po tym doniosłym wydarzeniu wszyscy odwiedzający mieli możliwość skosztowania kulinarnych specjałów na bazie czosnku przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z gminy Radziemice i Słomniki.
Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce” !!!!
Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywały się liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełniały skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”
Jeśli nie mieli Państwo okazji przyjechać do Obrażejowic, to zapraszamy na kolejne imprezy, podczas, których spotkacie Państwo nasze stoisko:
LP. | DATA | NAZWA IMPREZY | MIEJSCE |
1. | 29 kwietnia 2012 | Wybór Chłopa Roku | Racławice |
2. | 12-13 maja 2012 | Święto kwitnącej jabłoni | Łącko |
3. | 9-10 czerwca 2012 | Półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku / Święto chleba | Kraków, Plac Wolnica |
4. | 1 lipca 2012 r. | Zwyk bacowski | Leśnica |
5. | 6-8 lipca 2012 | Święto karpia | Zator, Rynek |
6. | 22 lipca 2012 | Święto owoców i produktów pszczelich | Pleśna |
7. | 29 lipca 2012 | Małopolskie Święto czosnku | Radziemice |
8. | 12 sierpnia 2012 | Festiwal oscypka i serów wszelakich | Zakopane, Rówień Krupowa |
9. | 19 sierpnia 2012 | Święto Powiśla Dąbrowskiego | Olesno |
10. | 25-26 sierpnia 2012 | Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku | Kraków, Plac Wolnica |
11. | 2 września 2012 r. | Dożynki wojewódzkie | Porąbka Uszewska/Gmina Dębno |
12. | 2 września 2012 | Małopolskie Święto Warzyw | Pobiednik/Igołomia-Wawrzeńczyce |
13. | 2 września 2012 | Święto kiełbasy lisieckiej | Czernichów |
14. | 9 września 2012 | Święto fasoli | Zakliczyn |
15. | 9 września 2012 | Charsznickie Dni kapusty | Charsznica |
16. | 16 września 2012 | Dni Huculskie | Regietów |
17. | 16 września 2012 | Święto suszonej śliwki | Kąty/Iwkowa |
18. | 23 września 2012 | Babiogórska jesień | Zawoja |
19. | 30 września 2012 | Święto Ziemniaka | Trzyciąż |
20. | 7 października 2012 | Małopolski Festiwal Zielononóżki | Proszowice |
Zapraszamy do poznania małopolskich rarytasów. ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!!
SR KSOW, 30.07.2012 r.