Zapraszamy do Pleśnej!
Zasmakuj w Małopolsce
Pleśna, miododajna kraina, już w najbliższą niedzielę 22 lipca będzie areną kolejnego spotkania publiczności z małopolskimi przysmakami. Podczas dorocznego Święta owoców
i produktów pszczelich mieszkańcy okolic Tarnowa i liczni goście będą mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znajdziecie Państwo same rarytasy, którymi szczyci się nasz region. Będzie okazja do skosztowania oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego czy jabłek łąckich.
Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce” !!!!
Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywać będą się liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane
z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełnią skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”