Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zasmakuj w Karpiu Zatorskim!

09.07.2012

Zasmakuj w Małopolsce

W miniony weekend Zatorski Rynek był areną kolejnej odsłony spotkań publiczności
z małopolskimi przysmakami. Podczas odbywającego się już od kilku lat Święta Karpia wszyscy mieszkańcy Małopolski Zachodniej oraz liczni goście mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znalazły się same rarytasy, którymi szczyci się nasz region - oscypek, bryndza podhalańska, chleb prądnicki, obwarzanki krakowskie, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka, jabłka łąckie, czy rodzimy dla tamtych stron karp zatorski. O bardzo szerokim wachlarzu sposobów przyrządzania karpia można było przekonać się odwiedzając stoiska miejscowych kół gospodyń wiejskich, które na bazie karpia potrafią wprost wyczarować istne specjały kulinarne.

Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce” !!!!

Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywały się liczne konkursy i quizy dla publiczności, związane
z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełniały skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości i wyróżniania produktów żywnościowych.

Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:

Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski

Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”

Jeśli nie mieli Państwo okazji przyjechać do Zatora, to zapraszamy na kolejne imprezy, podczas, których spotkacie Państwo nasze stoisko.


Portale regionalne
mapa

Współpraca Z KSOW

Czy chcesz podjąć współpracę z KSOW w Małopolsce?


     


 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009