Redyk w Leśnicy – Groniu „Zwyk Bacowski” i Mistrzostwa w Strzyżeniu Owiec
W niedzielę, 1 lipca w Leśnicy - Groniu odbył się „Zwyk Bacowski” a podczas niego II Mistrzostwa
w Strzyżeniu Owiec.
Konkurencja ta zgromadziła na boisku szkoły podstawowej liczną publiczność, która po męczącym, bo odbywającym się w upale dopingu, mogła wzmocnić się kosztując z regionalnie zastawionego stoiska „Zasmakuj w Małopolsce”. Smakołyki kosztowali również wszyscy uczestnicy konkursu, którzy „zmagali się” z owcami, strzygąc je za pomocą tradycyjnych nożyc.
Najlepszym uczestnikiem konkursu w strzyżeniu owiec okazał się Pan Krzysztof Łaś, który zajął I miejsce i otrzymał nagrodę Starosty Nowotarskiego. II miejsce zajął Pan Władysław Skóbel, III Pan Marian Sądelski, natomiast miejsce IV należało się Panu Stanisławowi Sądelskiemu.
Przybyli goście mogli popróbować produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne, a są to: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś ”.
Kolejną atrakcją, która cieszyła się dużym zainteresowaniem publiczności były quizy tematycznie powiązane z produktami regionalnymi.
Duża kolejka ustawiła się do stolika, przy którym dzieci mogły układać puzzle przedstawiające produkty regionalne naniesione na mapę Województwa Małopolskiego.
Na stoisku Małopolski czekały na odwiedzjących również ulotki oraz publikacje prezentujące produkty regionalne.