Za nami Święto Kwitnącej Jabłoni i kolejna odsłona kampanii „Zasmakuj w Małopolsce”!
W amfiteatrze na stoku Góry Jeżowej w Łącku 12 i 13 maja odbyło się ,,Święto Kwitnącej Jabłoni", które „obrosło” już długą tradycją. Jest najstarszą tego typu imprezą związaną z rolnictwem w Małopolsce. Pierwszy raz świętowali łąccy górale w 1947 roku w gospodarstwie Stanisława Sopaty w Czerńcu. Potem naprzemiennie - w Czerńcu i Łącku. Stan taki trwał do 1969 r., kiedy to organizacją zajął się Gminny Ośrodek Kultury w Łącku.
Stoisko Województwa Małopolskiego, które jest częścią kampanii „Zasmakuj w Małopolsce”, cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców oraz licznie przybyłych gościMożna było spróbować na nim wszystkich produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne, a są to: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski, jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”.
Dodatkowymi atrakcjami były quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką były właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski czekały na odwiedzjących również ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.