Zapraszamy do Łącka 12 -13 maj!!!
Już w następny weekend 12-13 maja w Łącku kolejne spotkanie ze smakami Małopolski. Podczas dorocznego Święta kwitnącej jabłoni wszyscy mieszkańcy Kotliny Łąckiej oraz liczni goście będą mieli okazję do posmakowania małopolskich produktów regionalnych – na małopolskim stoisku znajdziecie Państwo same rarytasy, którymi szczyci się nasz region. Będzie okazja do skosztowania oscypka, bryndzy podhalańskiej, chleba prądnickiego, obwarzanków krakowskich, suskiej sechlońskiej, kiełbasy lisieckiej, karpia zatorskiego czy rodzimych dla tych stron jabłek łąckich.
Przyjdź i „Zasmakuj w Małopolsce” !!!!
Poza możliwością degustacji naszych małopolskich produktów regionalnych przy stoisku Województwa Małopolskiego odbywać będą się liczne konkursy i quizy dla publiczności, które oczywiście związane będą z zarejestrowanymi rodzimymi produktami regionalnymi. Całość prezentacji dopełnią skecze sceniczne na temat prowadzonej przez Unię Europejską polityki jakości
i wyróżniania produktów żywnościowych.
Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami. Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”
Pierwsza odsłona kampanii miała miejsce 29 kwietnia br. w Racławicach, gdzie zgromadzona bardzo licznie publiczność bawiąc sie wraz z naszymi animatorami poznawała najlepsze smakołyki Małopolski.