ZASMAKUJ W MAŁOPOLSCE!
W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami.
Są to:
Chroniona Nazwa Pochodzenia – bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski
Chronione Oznaczenie Geograficzne – jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, fasola „Piękny Jaś”Wiedza wśród mieszkańców regionu na ten temat jest jednakże niewielka.
Dostrzegając zatem potrzebę zwiększenia świadomości mieszkańców Małopolski i przybywających do regionu gości na temat produktów regionalnych, Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Małopolskiego zaplanował w 2012 r. realizację kompleksowej kampanii promującej małopolskie produkty regionalne pn. „Zasmakuj w Małopolsce”.
Już 29 kwietnia br. w Racławicach zapraszamy na pierwsze spotkanie z tym, co może poszczycić sie mianem „specialite de la maison de Małopolska”.
Podczas cyklu lokalnych imprez na stoisku Województwa Małopolskiego zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych. Dodatkowymi atrakcjami prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.
Imprezy, na których znajdziecie Państwo stoisko Małopolski:
&nb
29 kwietnia 2012 | Wybór Chłopa Roku | Racławice |
12-13 maja 2012 | Święto kwitnącej jabłoni | Łącko |
9-10 czerwca 2012 | Półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku / Święto chleba | Kraków, Plac Wolnica |
1 lipca 2012 r. | Zwyk bacowski | Leśnica |
6-8 lipca 2012 | Święto karpia | Zator, Rynek |
22 lipca 2012 | Święto owoców i produktów pszczelich | Pleśna |
29 lipca 2012 | Małopolskie Święto czosnku | Radziemice |
12 sierpnia 2012 | Festiwal oscypka i serów wszelakich | Zakopane, Rówień Krupowa |
19 sierpnia 2012 | Święto Powiśla Dąbrowskiego | Olesno |
sierpień 2012 | Dożynki Wojewódzkie | Porąbka Uszewska/Dębno |
25-26 sierpnia 2012 | Finał Małopolskiego Festiwalu Smaku | Kraków, Plac Wolnica |
2 września 2012 | Małopolskie Święto Warzyw | Pobiednik/Igołomia-Wawrzeńczyce |
2 września 2012 | Święto kiełbasy lisieckiej | Czernichów |
8-9 września 2012 | Święto fasoli | Zakliczyn |
9 września 2012 | Charsznickie Dni kapusty | Charsznica |
14-16 września 2012 | Dni Huculskie | Regietów |
16 września 2012 | Święto suszonej śliwki | Kąty/Iwkowa |
21-23 września 2012 | Babiogórska jesień | Zawoja |
30 września 2012 | Święto Ziemniaka | Trzyciąż |
7 października 2012 | Małopolski Festiwal Zielononóżki | Proszowice |
Zapraszamy do poznania małopolskich rarytasów. ZASMAKUJ w MAŁOPOLSCE !!!!