Małopolska na Targach Grune Woche!
W dniu 20 stycznia 2012 r. rozpoczęły sie w Berlinie Targi Grune Woche 2012. Malopolska już po raz drugi obecna jest podczas „Zielonego Tygodnia” w Berlinie, a swoje bogactwo prezentuje na stoisku w ramach tzw. „wyspy polskiej”. Targi Grune Woche są jedną z największych imprez prezentujących lokalne produkty tradycyjne ze wszystkich krajów Europy i innych zakątków świata. Zwiedzający mogą popróbować specjałów oraz obejrzeć występy zespołów regionalnych z różnych stron świata. Małopolska prezentuje na swoim stoisku 10 produktów regionalnych, posiadających certyfikaty UE „Chroniona nazwa pochodzenia”, „Chronione oznaczenie geograficzne”, tj. oscypka, bryndzę, redykołkę, karpia zatorskiego, kiełbasę lisiecką, suską sechlońską, jabłka łąckie, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski i fasolę Piękny Jaś. Niejako uzupełnieniem tej gamy produktów są inne wyroby zdobywające liczne nagrody na targach żywności, takie jak naturalne soki i syropy owocowe, wyroby wędliniarskie, czy tradycyjne słodkości.
Oficjalne rozpoczęcie targów nastąpiło 20 stycznia br. Tuż po otwarciu Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marek Sawicki, zwiedził wszystkie stoiska „wyspy polskiej”, a następnie spotkał się z przedstawicielami delegacji poszczególnych województw. Małopolskę na targach reprezentują Członek Zarządu Województwa, Stanislaw Sorys, i Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego, Jacek Soska oraz producenci wyrobów regionalnych – Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów „GAZDOWIE”, Tłocznia Maurer, Sadecka Grupa Producentów Owoców i Warzyw „OWOC ŁĄCKI”, Lokalna Grupa Działania „Dolina Karpia”, Lokalna Grupa Działania „Na Śliwkowym Szlaku”, Konsorcjum Producentów Kiełbasy Lisieckiej, Słoneczna Tłocznia, BACÓWKA oraz produkty powstałe w oparciu o klasztorne receptury: Benedyktynów z Tyńca i Cystersów ze Szczyrzyca. W trakcie roboczego śniadania poruszane były bieżące tematy związane z przyszłą Wspólną Polityka Rolną oraz promocją polskich produktów i producentów na rynkach europejskich.