Małopolska Konferencja Ekologiczna
W dniu 29 września 2011 r. odbyła się w Karniowicach Małopolska Konferencja Ekologiczna. Podczas konferencji przedstawiony został stan gospodarstw ekologicznych w Małopolsce – mimo skomplikowanych wymagań dotyczących produkcji ekologicznej, liczba gospodarstw ekologicznych w Małopolsce od kilku lat systematycznie zwiększa się. Wg stanu na 31.12.2010 r. w województwie małopolskim prowadzone było blisko 2.200 gospodarstw ekologicznych. Najwięcej gospodarstw ekologicznych występuje w powiatach limanowskim (ponad 550), nowosądeckim (ponad 500) gorlickim (blisko 450). Malopolska charakteryzuje sie największa obsada bydła w Polsce, stąd też duża liczba gospodarstw ekologicznych specjalizuje się w hodowli żywca wołowego, czy owiec oraz produkcji mleka. Ten typ produkcji nie nastręcza tak dużych trudności, jak ekologiczna produkcja sadownicza.
W trakcie dyskusji szeroko poruszono problemy związane z legislacją dotyczącą sprzedaży bezpośredniej przez rolników ekologicznych, w tym produktów przetworzonych. W chwili obecnej jest to duży problem zarówno dla sprzedających rolników, jak i kupujących, coraz częściej poszukujących na rynku dobrych produktów ekologicznych. W dyskusji głos zabrali przedstawiciele Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie i Wojewódzkiego Inspektora Weterynaryjnego, a także KRUS.
Ważnym punktem konferencji było wystąpienie przedstawiciela Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie dotyczące znaczenia produktów ekologicznych w profilaktyce zdrowotnej.
Konferencja była też okazją do prezentacji najlepszych rolników ekologicznych w Małopolsce w formie degustacji dla uczestników konferencji – 6 najlepszych rolników ekologicznych nagrodzonych w 3 ostatnich latach w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne zaprezentowało swoje wyroby – na stołach znalazły sie m.in. sery owcze, sery białe, tradycyjne wędliny, mleko, owoce, w tym suszone śliwki i jabłka, jaja.