Święto kiełbasy Lisieckiej
Już w najbliższą niedzielę, 25 września 2011 r., nad Zalewem w Kryspinowie odbędzie się
I Święto Kiełbasy Lisieckiej. Kiełbasa Lisiecka to smaczny i delikatny wyrób wędliniarski. Jej receptura powstała w latach międzywojennych XX wieku i była wyrabiana wyłącznie
w Liszkach nieopodal Krakowa, później także w Czernichowie. W czasie II wojny światowej, pomimo wielkich trudności i kar wyrobu nie zaprzestano. Także w okresie powojennym masarze nadal ją wyrabiali, mimo, że nie było to legalne. Kiełbasa Lisiecka jest wytwarzana do dzisiaj, przy zachowaniu tradycyjnej receptury. Obecnie kiełbasa ta jest obok polskich kabanosów i kiełbasy krakowskiej uznawana za najbardziej popularną polska kiełbasę. Nic więc dziwnego, że 28 września 2005 ta małopolska wędlina została wpisana na europejską listę produktów tradycyjnych (nr 13), dzięki czemu uzyskała ona status chronionego specjału z Polski. Kiełbasa lisiecka ma długość wianka 35–40 cm i jest naturalnie wędzona dymem z drewna olchowego. Wytwarzana jest wyłącznie z delikatnego mięsa wieprzowego - schabu i szynki. Ma ciemnobrązową barwę i lekko lśniącą skórkę. Dominuje w niej smak doprawionego mięsa wieprzowego z delikatnie wyczuwalną nutą pieprzu, aromatem czosnku i zaznaczoną obecnością soli.
Właśnie takie specjały różnych wytwórców będzie można skosztować podczas zbliżającego sie Święta. Wszystkich smakoszy lisieckiej zapraszamy !!!