Święto suszonej śliwki
Spécjalité de la maison de Małopolska, czyli polędwica faszerowana suską sechlońską, zwycięzca Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku 2011, będzie zapewne magnesem, który przyciągnie rzesze wielbicieli potraw ze śliwek i ze śliwką na doroczne Święto suszonej śliwki do Kąt
w Gminie Iwkowa. W niedzielne popołudnie 11 września goście Święta będą mieli okazję do wzięcia udziału w konkursie na najlepszą potrawę ze śliwką oraz konkursie „Jesienne stoły”. Poza degustacjami potraw będzie można obejrzeć także pokazy ginących zawodów: garncarza, fujarkarza, tkaczki i bednarza.
Czas umilą odwiedzającym zespoły regionalne z Iwkowej oraz grupa góralska „Truteń” i „Ciupaga”.
Partnerem Święta jest Lokalna Grupa Działania „Na Śliwkowym Szlaku” oraz Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego.