Małopolskie Święto Warzyw
W niedzielne słoneczne, iście letnie popołudnie 4 września 2011 r. odbyło sie już IV Małopolskie Święto Warzyw w Pobiedniku Wielkim. To właśnie Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce jest swoistym zagłębiem warzywniczym Małopolski. Święto było okazją do podsumowania tegorocznych plonów warzyw oraz wymiany doświadczeń pomiędzy rolnikami na temat sposobów prowadzenia upraw. Rolnicy mogli tez zapoznać sie z nowinkami technicznymi oraz zasięgnąć porady specjalistów z dziedziny nasiennictwa czy ochrony roślin. Podczas uroczystego rozpoczęcia Małopolskiego Święta Warzyw Wicemarszałek Województwa Małopolskiego, Wojciech Kozak, uhonorował liderów produkcji warzywniczej okolicznościowymi statuetkami i nagrodami. Liderami produkcji warzyw w 2011 r. zostali: Elżbieta Bilińska ze wsi Rudno Górne, uprawiająca na 10 ha kalafiory, paprykę, selery, pory, kapustę (pekińską, czerwoną, białą i włoską) oraz Dariusz Nawrot, który na 8 ha uprawia ogórki, paprykę oraz kapustę (białą, czerwoną i włoską).
Piękna pogoda sprawiła, iż na Święto przybyły tłumy odwiedzających, którzy mieli okazję obejrzeć tegoroczne plony a dzieci i młodzież z Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce umili im czas swymi występami prezentującymi lokalny folklor i tradycje.
W trakcie Święta Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce uhonorowała także Wojciecha Kozaka, Wicemarszałka Województwa Małopolskiego tytułem honorowego obywatela Gminy.