Święto Karpia
W dniach 1-3 lipca 2011 r. na Rynku w Zatorze odbyło się VI Święto Karpia. Było to pierwsze święto po wpisaniu karpia zatorskiego na listę produktów oznaczonych znakiem „chroniona nazwa pochodzenia”.
Tym samym karp zatorski stał się dziewiątym małopolskim produktem regionalnym chronionym przez prawodawstwo UE, po bryndzy, oscypku, redykołce, obwarzanku krakowskim, jabłkach łąckich, suskiej sechlońskiej, kiełbasie Lisieckiej i chlebie prądnickim. To nie koniec jego triumfów, gdyż karp zatorski w zalewie octowej zajął drugie miejsce podczas tegorocznego półfinału Małopolskiego Festiwalu Smaku w Oświęcimiu.
Święto Karpia to jedna z licznych imprez na terenie małopolski, promująca produkty regionalne i tradycyjne oraz kulturowe dziedzictwo regionu. Po raz kolejny okazało się, że tę rybę można przygotować na wiele sposobów. Zupa z karpia przygotowana przez Adama Gesslera na zatorskim rynku smakowała nawet w strugach ulewnego deszczu.
Przybyli goście mieli okazję zapoznać się z pracami twórców ludowych, obejrzeć wystawę poświęconą rybom słodkowodnym oraz posłuchać muzyki regionalnej i folkowej. Z uwagi na złą pogodę warsztaty plastyczne dla najmłodszych przeniesiono do sal położonego nieopodal Rynku Zamku Potockich. Najmłodsi chętnie próbowali swoich umiejętności w malowaniu, rysowaniu i wyplataniu z wikliny.
Impreza współorganizowana była przez Regionalny Ośrodek Kultury Dolina Karpia w Zatorze i Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Małopolskiego.