MAŁOPOLSKI SMAK I TRADYCJA
Jednym z bogactw Małopolski jest jej wielowiekowa tradycja kultywowana szczególnie na obszarach wiejskich i związane z nią produkty regionalne i tradycyjne. Mając na uwadze wspieranie lokalnej tradycji Województwo Małopolskie uczestniczy we współorganizacji imprez promujących specjały regionalne i lokalne tradycje. Zapraszamy na cykl wydarzeń kultywujących obyczaje i prezentujących małopolskie rarytasy:
7-8 maja – Łącko - Święto Kwitnącej Jabłoni
8 maja – Racławice – XVII Wybór Chłopa Roku
15 maja – Łososina Dolna - 18 Święto Kwitnących Sadów
5 czerwca – Wieliczka - Święto Soli
1-3 lipca – Zator - Święto Karpia
3 lipca – Leśnica (gmina Bukowina Tatrzańska)– Zwyk bacowski w Leśnicy
24 lipca – Pleśna - Święto Owoców i Produktów Pszczelich
31 lipca – Prandocin (gmina Słomniki) - V Małopolskie Święto Czosnku
13 sierpnia – Zakopane - Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich
21 sierpnia – Mędrzechów - Święto Powiśla Dąbrowskiego – Dożynki Powiatowe i Targi Gospodarcze
27-28 sierpnia – Borzęcin - VII Borzęckie Święto Grzyba
4 września – Pobiednik (gmina Igołomia-Wawrzeńczyce) - IV Małopolskie Święto Warzyw
10-11 września – Zakliczyn - XII Święto Fasoli
11 września – Charsznica - XVII Charsznickie Dni Kapusty
11 września – Kąty (gmina Iwkowa) - Święto Suszonej Śliwki
16-18 września – Regietów - XVII Dni Huculskie
16-18 września – Zawoja - 27. Babiogórska Jesień
18 września – Czasław (gmina Raciechowice) - Święto Jabłka i Gruszki
18 września – Proszowice - Święto zielononóżki
1-2 października – Wysowa Zdrój - IV Święto rydza
2 października – Trzyciąż - V Święto ziemniaka